söndag 22 december 2013

Resumé från föreläsning

Under vårens Hästkunskapsvecka föreläste veterinär Lilian Lange om Hälso- och Sjukvårdslära. Nedan har lektionsryttare Marie Johansson summerat det viktigaste från föreläsningen. Håll tillgodo!

"Lilian började med att fråga oss om någon visste hur man ser om hästen är sjuk. Sedan berättade hon lite om hur man kan se om hästen är sjuk. Man kan se det på flera olika sätt t ex att hästen inte har ätit upp maten, hästen är hängig och mycket lugnare än vad den brukar vara.
Då är det bra att veta vad hästen har för temperatur i vanliga fall så man kan kolla om den har feber.
Och man kan även känna vad hästen har för puls. Deras vilopuls ligger mellan 16-40 slag per minut, så då är det bra att veta vad just "din" häst har för vilopuls.
Hon visade oss sitt stetoskop som hon använder för att kolla pulsen och hon visade även febertermometern som hon använder.

Hon pratade även om kolik som egentligen betyder smärta från buken och kan vara en rad olika tillstånd.
En häst med kolik kan stå och skrapa väldigt, stå och sparka mot buken eller lägger sig gärna ned och rullar, äter väldigt dåligt eller inget alls.

Hur du själv kan kolla din häst;
  • Kolla slemhinnor i munnen (de ska vara laxrosa och fuktiga).
  • Ta tempen.
  • Ta bort allt foder.
Orsakerna till kolik kan vara många t ex kramp/gaskolik eller tarmvred.
Man kan själv försöka att hjälpa en häst som fått kolik genom att gå en promenad med den ca 15 minuter och sedan låta hästen gå in i boxen igen och detta kan behöva upprepas en gång. Skulle detta inte hjälpa så får man tillkalla veterinär (om du inte redan har gjort det).

Vi gick ut till Chili i stallet och där visade Lilian oss hur man står när man tar tempen på hästen. Hon visade även var man kan ta pulsen. Det finns flera ställen där du kan känna puls. Hon visade också hur vi kan känna och se om hästen har fått i sig för lite vätska och är på väg att bli uttorkad.
Hon berättade också om hästens mun och tänder och visade på Chilis huvud hur högt upp deras käke går. Sedan fick den som ville försöka att känna efter pulsen på Chili och det ställdes lite frågor innan Chili fick gå ut till sina vänner i hagen och Lilian tackade för sig."

En mycket intressant föreläsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar